Tornar a la kiwipèdia



Com crear cursos dintre de Toomates.


Entra en www.toomates.net


Un cop t’has identificat com a usuari, pots personalitzar el teu Toomates afegint-hi nous elements didàctics. Aquests elements seran “privats”, és a dir, només visibles per a tu.


També pots crear els teus propis cursos, que també seran accessibles als teus alumnes des de la vinyeta “Cursos”, introduint el seu identificador i password.



Dintre del context “Col·lectiva”, un llibre digital o curs no és res més que un recull de recursos didàctics, propis o agafats del fons comú que és Toomates. A diferència de Moodle, a Col·lectiva no hi ha rols ni identificacions diferenciades entre professor i alumne. Qualsevol usuari pot “actuar com a professor o professora” creant cursos o “actuar com a alumne” responent exercicis.


Pots afegir un curs a l’interior de qualsevol tema de Toomates, però també hi ha un tema específicament pensat per a contenir els cursos genèrics que vagis creant:


Entra a la secció “Llibres digitals”:




I ara entra al tema “Els meus llibres digitals”:





La primera vegada aquest tema estarà buit i observaràs un selector que et convida a afegir-hi un nou recurs:




Selecciona “curs”




Ara has d’omplir el formulari descriptiu del curs que vols crear:

Suposem en aquest exemple que volem crear un llibre de text anomenat “Matemàtiques 3r ESO” (1) que tindrà com a identificador “llibre3r” (2) i com a password “llibretext” (3).




Atenció: Tant l’identificador com el Password han de ser paraules: Només lletres i dígits, sense espais.



Fent clic a “Acceptar” (4) ja estarà creat el nostre llibre digital.




Fes clic a sobre per a entrar-hi.


Un llibre nou consta d’una única secció anomenada “Primera secció” que a la seva vegada conté un tema anomenat “Primer tema”.


En primer lloc canviarem el nom de la secció “Primera secció” obrint el menú contextual amb el botó dret del ratolí i fent clic a “Editar”:





S’obrirà un petit formulari on podem escriure el nou nom de la secció :




Un cop escrit aquest nom fes clic a "Acceptar".

Entra a “Primer trimestre”. Observa que l’únic tema que hi ha s’anomena “Primer tema”. Pots fer la mateixa operació anterior amb “Editar Tema” per a canviar el seu nom, per exemple, “Unitat 1: Funcions de primer grau”





Com afegir noves seccions i temes.


Un curs consta d’una sèrie de Seccions, i cada Secció consta d’una sèrie de Temes. Dintre de cada tema, els continguts s’hi organitzen en files i columnes. Al teu curs pots afegir tants temes i seccions com vulguis.


Obre el menú contextual amb el botó dret del ratolí i selecciona “Nou”




Observa com ara apareixen uns marcadors, indicant

les dues possibles posicions on pots afegir el tema nou, abans (1) o després (2) del que hi ha:






Fes clic a la segona fletxeta, indicant que volem afegir el tema després del que ja tenim.

S’obrirà un formulari on has d’escriure el nom del tema. En el nostre exemple, li direm “Unitat 2: Funcions de segon grau




Fes clic a “Acceptar” i observa com el nom ha canviat





De la mateixa forma pots afegir noves seccions.


Com esborrar temes o seccions.


Obrint el menú contextual a sobre de qualsevol tema o secció i escollint “Eliminar” pots eliminar qualsevol tema o secció que ja no desitges tenir al teu curs.




De la mateixa manera també pots esborrar seccions senceres.


Com canviar el nom d’un Tema o Secció.


L'opció “Editar” del menú contextual et permet canviar el nom d’un tema o secció.

S’obrirà un formulari amb el que pots reescriure el seu nom.




Com canviar la visualització d’un Tema o Secció.


També pots canviar la seva visualització: Selecciona l'opció “Visualització” del menú contextual:




Si selecciones “Invisible”, aquest tema serà només visible per a tu.





És molt útil per a poder mantenir alguns temes “amagats”als alumnes fins que ho consideris oportú. Observa com un element “Invisible” apareix sobre un fons gris:





Com esborrar un llibre digital.


Un llibre digital es pot eliminar amb l'opció “Eliminar” al tema i secció on el vas afegir:






Com els alumnes entren al curs.

En principi els recursos que afegeixes a Toomates només són accessibles a tu un cop ’has identificat. Tanmateix, els cursos són accessibles també a través de la vinyeta “Cursos” (1), introduint el seu identificador (2) i el seu password (3) (si n’hi has assignat un) . D’aquesta manera els alumnes també podran accedir-hi.





Qualsevol usuari, encara que no estigui identificat, pot accedir al teu curs si sap el seu

identificador i password. Només els ha d’introduir a la vinyeta “Cursos”. I podrà navegar per les seves seccions i temes, però òbviament no podrà canviar ni esborrar res. Podrà, això sí, afegir nous elements però només de forma privada, és a dir, accessibles només a ell si està identificat. Només tú com a editor del curs pots afegir recursos públics, visibles per a tothom.


Com copiar recursos al teu llibre digital.


Com a responsable del curs pots afegir-hi tants recursos públics i privats com en vulguis, (documents, arxius, links, activitats interactives, textos, imatges...) però la forma més ràpida i còmoda de donar-li contingut és copiar recursos del fons comú que és Toomates:

Suposem que vols copiar al teu curs l’activitat “Concepte de fracció (fraccions pròpies)” del tema Fraccions del Toomates:


1. Selecciona aquest recurs que vols copiar obrint el menú contextual amb el botó dret del ratolí i fent clic a “Copiar”



Observa com apareix una còpia d’aquesta activitat a la part superior:





3. Accedeix, dintre de la vinyeta Curs,al teu llibre digital:





4. Entra dintre del teu curs (1), selecciona el tema on vols deixar la còpia d’aquesta activitat i fes clic a “Enganxar” (2):





I ja està, ja tens una còpia d’aquest recurs:






Pots anar afegint tants recursos com vulguis, de tot tipus. Com que el tema ja no estarà buit, alhora de enganxar qualsevol recurs apareixeran els selectors de posició per determinar en quina posició vols deixar els recursos:





La idea de “copiar recursos” és molt important dintre de la filosofia de la plataforma Col·lectiva i de fet de tota la iniciativa toomates.net . La plataforma Col·lectiva, com indica el seu nom, busca col·lectivitzar els recursos didàctics, fer fàcil i ràpid agafar-ne elements didàctics i aplicar-los a les classes, a diferència d’altres plataformes com per exemple Moodle, on els cursos, malauradament, esdevenen entitats “tancades” dintre dels seus cursos respectius, aïllades.